Истинското здраве означава физическо, емоционално, умствено, духовно и социално благополучие
Виртуална обител за лечение и трансформация
Сподели

Манталитет на жертва

Манталитет на жертва
Тази планета привлича основно два типа същества – такива с манталитет на жертва, и такива с манталитет на потисник. За да бъдете жертва, трябва да е налице потисник. За да бъдете потисник, трябва да са налице жертви. Заедно, това създава равновесие в божествения ум.

Тази планета е предназначена да бъде място, където съществата с манталитет на жертва да могат да се научат да го преодоляват. Ето защо никое същество от "по-високо ниво" няма да се намеси, тъй като на намиращите се тук е нужно да им се даде възможността да превъзмогнат манталитета си на жертва. Намесата би означавала възпрепятстване или отнемане на уроците на онези, които са с манталитет на жертва. Съществата от по-високо ниво са обективни наблюдатели, които, веднъж щом се свържете с тях, ще ви водят и инструктират как да преодолеете манталитета си на жертва, но това е всичко. Те не са тук, за да "спасят" вас или тази планета.

Всяко същество, което твърди, че е тук, за да ви "спаси", се намесва във вашето душевно израстване. Само вие можете да "спасите" себе си от манталитета на жертва. Само вие и уроците, които сте си задали, могат да ви научат относно манталитета на жертва. Само вие можете да преминете през тези уроци, които ще ви помогнат да постигнете окончателно освобождение от манталитета си на жертва. Никой не чака да ви помогне. Не се оставяйте да бъдете заблудени от което и да е същество, което ви дава подобни обещания.

Когато се научите да преодолявате манталитета си на жертва, вашият умствен модел повече няма да привлича потисници. Колкото повече упорствате в решимостта си да се придържате към манталитета си на жертва и произтичащите от него модели на поведение, толкова по-интензивни уроци ще привличате, които да ви принудят да се освободите от тези модели. Това означава, метафорично казано: по-голяма, по-жестока и по-силна тояга, докато най-накрая не "схванете".

Вие трябва да станете достатъчно наранени, подценени и, накрая, ядосани, за да застанете зад себе си и да заявите, че никога повече няма да бъдете жертва на когото и да било, където и да било! Навярно когато най-после ви се насъбере достатъчно, ще се освободите от манталитета си на жертва, като заявите: "Повече изобщо не ми пука кой какво мисли! Ще изразявам мнението си, независимо от всичко! Ще се грижа за себе си, независимо от всичко!"

Понякога хората са били мачкани толкова много, че, вместо да се освободят от манталитета си на жертва, те решават да се превърнат в потисници, когато им се предостави такава възможност. Това е причината, поради която циклите се повтарят. Хората, които са били потискани, намират други жертви, тъй като това им носи усещане за контрол. Правейки това, те се освобождават от предишните си преживявания, когато са усещали, че нямат контрол. Те се превръщат в извършители на злодеяния, за да могат и те веднъж да бъдат "победители". Това, разбира се, представлява друг вид неравновесие, или крайно залитане от ролята на жертва към ролята на потисник.

Идеята е да се намери златна среда, или равновесие, между ролята на жертва и ролята на потисник. В ума на бога, жертвата и потисникът са противоположните страни на една и съща монета. В такъв случай, за да се поддържа равновесие в божествения ум, са необходими две отделни душевни индивидуалности. Едната носи тежестта на жертвата, а другата носи тежестта на потисника. Онова, което трябва да направите, е да намерите равновесието в самите себе си, така че равновесието в ума на бога да се поддържа в една душевна индивидуалност, вместо в две.

Да, трябва да се научите да изразявате мнението си и да не позволявате на никого да ви тъпче. Да, понякога трябва да сте резки и груби в словата си, а понякога и в делата си. Но когато се налага да направите това, трябва да го направите по един обективен начин, с оглед на най-висшето благо за всички участници, така че да съумеете да накарате другия да разбере позицията ви, причинявайки му възможно най-малко болка. Човек трябва да поддържа здравословни лични граници.

Какви са вашите граници? Кой и по какъв начин ги престъпва? Кой е войнственият човек в живота ви, когото се опитвате да избегнете заради грубото му и нахакано поведение? Защо избягвате този човек? Защо не се поупражнявате да се освобождавате от манталитета си на жертва и да изразявате мнението си пред него/нея? Какво от това, че коленете ви треперят толкова силно, че ви се струва, че ще се строполите, и че гласът ви трепери, писука или едва се чува? Някъде по пътя вие трябва да спрете своя манталитет на жертва, преди той да е спрял вас. Научете се да поемате инициативата, вместо само да реагирате.

Когато позволявате на друг човек да се разпорежда с вас, вие ставате гневни, мрачни и затворени в себе си. След това изливате неправилно насочената си фрустрация и гняв върху някой невинен човек. Понякога тялото ви се разболява заради всичко онова, което потискате, или започвате да се изолирате или да не се храните. По един или друг начин, вие страдате.

Във вас, обаче, има една страна, която вярва, че заслужавате да страдате. Някаква ваша част се наслаждава на болката и само-наказанието. Това е приятно за някаква страна от вас самите, иначе нямаше да го правите. Някои хора сътворяват други хора, които да им причиняват болка – понякога физическа, понякога психическа, понякога и двете. Някои хора сами си причиняват това – една самодостатъчна, напълно функционална единица с манталитет на жертва. Някои хора са изключително добри в това.

Защо толкова много не харесвате себе си, че вярвате, че заслужавате да страдате, да сте самотни, да се чувствате виновни, да имате лошо здраве, да сте прекалено пълни или прекалено слаби? В този живот ли започна това или по-рано? Проследете тези чувства и си позволете да ги освободите. Тази физическа реалност е вашият шанс да ги преодолеете. Колкото повече пренебрегвате тази ситуация, толкова по-тежки и интензивни уроци ще привличате, за да ги избиете от себе си. Дошли сте тук, за да се научите да го правите. Престанете да хленчите, да се вайкате и да се оплаквате, тъй като у вас има страна, която се наслаждава и на това.

Болката може да донесе много забавления. Можете да тичате от лекар на лекар, опитвайки се да намерите лек за нещо, което няма никога да бъде излекувано, докато поддържате настоящия си умствен модел. "Лошият късмет" може да привлече много внимание и съчувствие от страна на околните. Ужасните обстоятелства ще принудят някого да ви обърне внимание. Никога да не получавате увеличение на заплатата или повишение в службата е оправдание да не се изкачвате по-нависоко в кариерата си или в компанията, в която работите. Можете да се жалвате колкото си искате, че сте самотни, с партньор, който не ви разбира, или изобщо без такъв. Но самоналожената ви изолация също така ви осигурява време да се грижите егоистично за себе си, без някой да ви пречи. Същото е и когато казвате, че искате деца, но не можете да имате. Някаква част от вас не иска съпруг, или грижовен съпруг, или деца, тъй като, ако вие с цялата си душа искахте това и ако то наистина беше част от мисловния ви модел, щяхте да го имате!

Жертва, жертва, жертва! Безброй пъти! Откажете се да бъдете жертва. Намерете си нов начин на забавление. Освободете се от този мисловен модел, за да можете да навлезете в нови области на растеж – области, които са толкова обширни, че дори не можете да си ги представите или разберете. Трябва да се освободите от старото, за да направите място за новото. Никой не може да свърши това вместо вас. Никой не може да ви "спаси" от самите вас. Никой не чака, за да помогне на тази планета. Само вие можете да осъществите промяна. Само вие можете да спасите тази планета. Направете го!


КАНДИДАТ ЛИ СТЕ ЗА УМСТВЕН КОНТРОЛ?

"Умствен контрол" звучи ли ви като нещо зловещо, което някакви хора практикуват върху някакви нищо неподозиращи жертви в някакви тъмни, мистериозни места? Четете ли с интерес оплакванията на други хора, мислейки си същевременно, че в действителност това няма нищо общо с вас? Запомнете: ако четете за това, значи то е във вашия свят. Ако то е във вашия свят, значи то е отражение на някаква част от самите вас, иначе то не би могло да съществува. Така че, вие кандидат ли сте за умствен контрол от страна на някакви зловещи сили?

За да отговаряте на профила, който те търсят, трябва да сте контролируеми. Такива ли сте? Какъв е умственият ви модел? Вие ли контролирате собствения си живот или той контролира вас?

Ако нещо, някъде ви контролира, значи у вас има установен умствен модел, който всяка сила може да използва и манипулира. Всичко, което тази сила трябва да направи, е да навлезе в ауричното ви поле през тази "дупка" в умствения ви модел. За да можете да запушите дупките и да коригирате умствения си модел, е важно да откриете кое във вашия живот ви контролира, така че да можете да го спрете.

Кое е онова, което ви контролира? Някакъв човек ли е? Всеки, който ви "дърпа конците" или ви "натиска бутоните", ви контролира. Всеки, на когото позволявате да ви унижава или да ви кара да се чувствате нищожни, ви контролира. Когато реагирате на манипулациите му, вие не държите контрола. Другият ви контролира. Това може да е родител, съпруг, дете, роднина, колега или съсед, например.

Контролират ли ви емоциите ви? Когато емоциите са извън равновесие, те могат да създават свои собствени под-личности. Всяка емоция има свой собствен цвят, тон и архетип в рамките на ауричното ви поле. Гневът се състои от червен цвят, страхът е жълт, ревността е зелена. Всеки път, когато изживявате тези емоции, без да ги издигнете към своята свръх-душа, енергията на тези специфични под-личности бива подхранвана. Гневът става по-силен, страхът става по-силен, ревността става по-силна. И тогава вие сте под техен контрол. Можете да се заричате в каквото си искате, но какво става, когато някой ви натисне бутоните? Изведнъж гневът взема контрол над вас, или страхът, или ревността. Загубили сте битката. Емоциите ви ви контролират.

Навярно ви контролира някоя болест? Имате ли нужда от тази болест, за да се чувствате важни, или като начин да получите внимание и/или любов? Имате ли хронични проблеми, които изглежда никога не отминават? Или тъкмо се отървете от едно нещо и нещо друго изскача на негово място? Коя част от вас се нуждае от и позволява този вид контрол?

Контролират ли ви алкохолът и наркотиците? А цигарите? Сексът? Има групи за подкрепа за зависими от алкохол, от наркотици и от секс; за хора, които не могат да престанат да пазаруват, да залагат и/или да крадат в магазина. Има групи за подкрепа за хора, контролирани от булимия, анорексия, маниакално натрапливо разстройство. Там навън има каквито си поискате неща, които контролират някого, някъде. Контролират ли и вас?

Контролира ли ви храната? Да ви контролира храната не означава да сте с наднормено тегло. Можете ли за един ден да минете без шоколад или захар? Можете ли да постите 24 часа само на вода? Най-вероятно няма да умрете от глад, така че можете ли?

А какво ще кажете за модата? Винаги ли сте сред първите, които се сдобиват с най-новата мода дрехи, прически, домашно обзавеждане, без дори да се замислите дали изобщо ги харесвате или не? А какво ще кажете за колите, моторите, камионите, моторните превозни средства, лодките... Списъкът е безкраен.

Или модните увлечения – било то пиърсинг, татуировки или придобиване на всякакви джаджи, които ще са станали безполезни практически преди още да сте ги извадили от опаковките им. Искате ли да имате всичко, което и всички други имат?

Пластичните операции контролират хората. Те продължават да се връщат и да преправят всяка част от тялото си, докато не остане нищо за преправяне. След което започват всичко отначало.

Някои хора започват да правят физически упражнения и не мога да спрат. Тренират продължително и постоянно, понякога изграждайки мускули, които биха накарали и Херкулес да се засрами. Други тренират, докато по тялото им не остане и капка мазнина, след което започват да разрушават мускулните си тъкани, сухожилията си и вътрешните си органи.

Вашите преживявания ли са тези, които ви използват и контролират, или вие сте тези, които използват и контролират своите преживявания? Това е което е важно в крайна сметка. Ако нещо или някой ви контролира по какъвто и да било начин или под каквато и да било форма, вие сте идеален кандидат за масов и/или индивидуален умствен контрол. Когато имате контрол над самите себе си, никой и нищо не може да ви контролира. Всяко нещо в умерени количества е приемливо, но когато нещо превземе живота ви до степен да ви контролира, вие създавате умствен модел, който казва: "Външните сили могат да и имат контрол над мен."

Това отваря дупки във вашия умствен модел и аурично поле, които казват на всеки, който разбира тази информация, че вие сте идеален кандидат за умствен контрол. Научете се да вдишвате себе си в своя център. Определете кои са силните аспекти на вашия умствен модел, както и онези, които имат нужда от подсилване. Закответе се в силата на собствената си свръх-душа и божествен ум. Поемете контрол над абсолютно всичко, което има контрол над вас, като не забравяте да поддържате равновесие. Възможно е да бъдете провокирани по всевъзможни начини да се изместите от центъра си, и със сигурност ще бъдете. Това са вашите изпитания.

Бъдете надзорник на собствения си прогрес. Колкото повече се наблюдавате сами отвътре, толкова по-малък е шансът да се намесят някакви външни надзорници и да свършат работата вместо вас. Винаги, когато снижавате гарда си, ще се появява някой или нещо, който съзнателно и с удоволствие ще ви изтласква от вашия център.

Част от причината ви да съществувате във физическата реалност е да откриете кой и какво представлявате. Изтласкването от центъра ви ви показва кои не сте. Когато действате от позиция извън центъра си, това позволява на другите да ви определят чрез своите понятия. Те могат да ви моделират и огъват като глина, за да създадат от вас човека, от когото имат нужда за своите цели. Вие сте толкова зает да се моделирате и огъвате, че не ви остава време да осъзнаете какво ви се случва.

Само когато се установите твърдо в центъра си, притежавайки контрол над абсолютно всеки аспект от живота си, всички тези дупки в умствения ви модел могат напълно да бъдат затворени и запечатани. Когато това се случи, никой и нищо не може да ви контролира. Но дори и когато вратата е затворена за външни сили, помнете, че те все така ще продължават да чукат на нея. От вас зависи да не им позволите да влязат.


Стюарт Свердлов, "Blue Blood, True Blood: Conflict & Creation"


Превод: Мария Казакова


Ако материалът ви харесва и го намирате за полезен, помогнете му да достигне до повече хора чрез бутончетата по-долу. Благодаря ви!
Сподели
website statistics
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg