Истинското здраве означава физическо, емоционално, умствено, духовно и социално благополучие
Виртуална обител за лечение и трансформация
Сподели

Избягах от старата работа, а сега накъде?

Избягах от старата работа, а сега накъде?


Високо-вибрационните енергии, които в момента и вече от доста години се вливат към планетата и засягат всяко същество върху нея, предизвикват най-различни промени в психиката на човека. Един от ефектите на това енергийно въздействие е преосмислянето на нашата ценностна система и приоритети. Все повече хора започват да си задават въпроса какво всъщност правят тук, защо са на този свят и с какво наистина искат да се занимават. Вследствие на това много хора започват да усещат силен вътрешен подтик да напуснат старата си работа или сфера на дейност и да се заемат с нещо ново. Много често, обаче, те не знаят какво точно биха желали да правят оттук нататък. Ако и вие сте сред мнозината, усетили подтик да направят такава радикална промяна в живота си, но незнаещи как да продължат, тази статия е за вас.

Ако вследствие на вслушване във вътрешния си глас вече сте напуснали старата си работа, която ви е подтискала или която вече е изгубила интерес за вас, бихте могли да направите няколко неща, за да откриете как да продължите напред.

На първо място е желателно добре да си починете. Трябва да освободите психиката и съзнанието си от всички тягостни усещания и стрес, свързани със старата работа. Целта на това е да се изчистите от старите ниски вибрации, свързани със старата работа, и да се заредите с нови, по-високи вибрации, така че след време да бъдете в състояние да привлечете работа (занимание), която ще бъде по-приятна за вас от старата.

Изчистването на старите вибрации ще протича донякъде автоматично, доколкото си позволявате почивка, достатъчно сън, разходки сред природата и качествена храна. Но вие можете да подпомогнете и ускорите този процес, като използвате някои техники за изкарване от тялото и енергийното си поле на негативните емоции, свързани със старата работа. Можете да прибягвате до такива техники, като умишлено събуждате у себе си неприятни спомени, свързани със старата ви работа, или когато в даден момент тези спомени сами се събудят у вас. Прилагайте тези техники и спрямо най-слабите неприятни или негативни усещания, които тези спомени предизвикват у вас, за да се изчистите основно от старите вибрации. Една такава техника съм дала тук – можете да се възползвате от нея.

Много е важно през този период да се грижите за вибрацията си по този начин.

Освен да изчиствате старите негативни емоции или усещания, свързани с напуснатата работа, също така е важно да се зареждате съзнателно с положителна енергия. Това е едно друго средство за повишаване на вибрацията ви, така че след това тя да може да привлече към вас по-приятна нова работа (занимание).

Един от начините да се зареждате съзнателно с положителна енергия е през всеки отделен период от деня си да откривате най-приятното нещо, което ви се прави в момента, и да го правите. Чрез следването на най-приятното нещо за момента Висшият ви Аз ще ви отведе до информацията, идеите, възможностите или хората, които са ви необходими, за да продължите оттук нататък. Следването на чувството на радост е един от най-важните и най-сигурни ориентири и източник на знание, които човек може и трябва да използва в ситуация на неяснота и неустановеност като тази, когато човек е напуснал старата си работа, а не знае с какво да продължи оттук нататък.

Другото средство, което е безценно през този период, е упражнението „мечтаната работа”.

Както казахме, напускайки една работа, човек много често не знае с каква друга работа би желал да се залови. Няма нищо лошо в една такава неяснота. Никъде не е казано, че той непременно трябва винаги да знае какво му се прави или как да продължи. Всъщност, човек много често не знае това. Ето защо е нужно да си даде време, за да си изясни какво наистина иска да прави оттук нататък. Това изясняване понякога не може да стане изведнъж или бързо. За да настъпи такова изясняване, човек трябва наистина да се отпусне и да не притиска самия себе си с очаквания или настоявания да реши по-бързо, че видите ли няма време. Подобно ръчкане и притискане на самия себе си за вземане на по-бързо решение обикновено има точно обратният ефект – пречи на човек да постигне яснота, като често пъти го кара просто да скочи отново в старата водовъртежка, просто защото тя поне му е позната и не го тревожи с усещания за неяснота, неустановеност и несигурност.

Когато, обаче, човек си позволи да си даде време, за да получи яснота относно по-нататъшната насока на живота си в професионален план, тази яснота започва да зрее. Първо тя заузрява вътре в него – в невидимия свят на подсъзнанието и свръхсъзнанието му, невидимо и за самия него, подобно на първоначалното развитие на семенцето дълбоко в почвата, под повърхността. Когато вътрешните „инстанции” на човека (подсъзнанието и свръхсъзнанието му) започнат да оформят тази яснота, тя започва по-бавно или по-бързо да избива и навън – в съзнателното мислене на човека. Това „избиване” става под формата на някакво хрумване, идея, спонтанно възникнало желание за определено занимание, и по други подобни начини. Отначало идеята или желанието може дори да не са ясни, а съвсем смътни. Но колкото повече човек ги оставя да узреят и мисли за тях, толкова повече му се изясняват нещата, докато накрая у него не се роди един добър план за действие.

Едно от нещата, които много помагат за настъпването на тази яснота относно това какво би желал да работи човек за в бъдеще, е упражнението „мечтаната работа”. Ако човек няма никаква идея какво точно му се прави, първата част на това упражнение се състои в следното: той трябва да седне или легне някъде на спокойствие, да се отпусне добре, да се абстрахира от всякакви тревожни или неприятни мисли, и просто да се опита да си представи, кое е чувството, усещането, което иска да изпитва или с което иска да го изпълва новата му работа. Това, разбира се, трябва да е някакво положително чувство. Може да бъде и цял букет от положителни чувства – още по-добре! И така, трябва да си представите, че вече имате новата желана работа и да се опитате да идентифицирате всички онези приятни емоции и усещания, с които тя ви изпълва. Това може да са: ентусиазъм; радост; задоволство; сигурност; усещане, че сте ценени; усещане, че сте полезни; удовлетвореност; благодарност; взаимност; усещане, че сте подкрепяни и т.н. Трябва да си помечтавате добре в продължение на поне 15 минути на ден. Упражнението трябва да се прави толкова дни, колкото чувствате, че е необходимо, без прекъсвания. Можете да сте сигурни, че вече нямате нужда от упражнението, когато вече можете съвсем бързо и ясно да си спомните какви усещания искате да ви носи новата ви работа, и когато вече можете бързо да навлезете в тях още щом започнете упражнението. Можете да продължите да го практикувате дори и след това, обаче, защото с всяко следващо навлизане в тези позитивни емоции и усещания, вие всъщност ги затвърждавате у себе си, затвърждавате тяхната вибрация у себе си. А по този начин вие не само по принцип повишавате вибрацията си (с всички произтичащи от това благоприятни последици), но и започвате все по-силно да излъчвате една конкретна вибрация, която с времето ще привлече именно онази работа, на която ще се чувствате по начина, по който се чувствате по време на упражнението (а защо не и по-добре).

След като известно време сте практикували тази първа част от упражнението „мечтаната работа” или пък паралелно на нея, можете да започнете да правите и втората част от това упражнение. Тя се състои в следното. Вземете един или няколко листа хартия и химикалка и направете на ръка списък с всички онези неща, които новата ви работа искате да ви осигурява или носи. Важно е да се пише на ръка, а не на компютър, тъй като така се задействат някои специални психични механизми, водещи до осъществяването на записаното. На второ място, важно е да започнете да съставяте този списък, изхождайки от идеята, че всичко е възможно. Т.е. необходимо е да мечтаете смело и неограничено, без да мислите „Ама възможно ли е изобщо това?”, „Ама как изобщо ще я намеря тази работа?”, „Ама кой пък ще я даде точно на мен тази работа?” и други подобни ограничаващи мисли. Ако много държите, мислете си подобни мисли по друго време, но докато стоите и размишлявате над списъка си, си представете, че правите това на игра и просто запишете какво наистина искате от една работа, ако всичко беше възможно.

При съставянето на списъка с мечтаните аспекти на новата си работа можете да обърнете внимание например на следните неща:

с какви колеги искате да работите – какви хора искате да са те, какво отношение искате да имат към вас и какви взаимоотношения искате да имате помежду си;

какво да бъде работното ви време – целодневно, на половин работен ден, на смени, почасово или напълно неустановено и такова, каквото сами си го определите;

каква да бъде работната ви обстановка – на закрито или на открито;

ако е съответно на закрито или на открито, какво искате да включва тя, с какви предмети или обстановка искате да сте обградени (тук можете да включите дори желание за изгледа, който искате да имате от прозореца си);

каква месечна заплата искате да получавате – фиксирана или обвързана с труда ви; ако е фиксирана, на каква сума искате да възлиза; ако е обвързана с труда ви, каква сума искате да ви позволява да си заработвате с лекота и удоволствие, без да се разсипвате от работа;

къде искате да се намира тази работа – в града, в покрайнините, извън града; на по-оживено или на по-усамотено място; искате ли  да имате къде да си паркирате колата или пък да имате удобен градски транспорт до там; искате ли в близост да има места за хранене или за пазарене или за разходка през почивката; и т.н.

кои ваши човешки качества искате да бъдат виждани, оценявани по достойнство и приветствани от вашите колеги и висшестоящи;

кои ваши умения, способности или знания в определена област (или области) ви се иска да можете да използвате и прилагате на тази работа – това може да включва както умения за боравене с някаква техника, така и по-общи умения от рода на организираност, подреденост, способност за приоретизиране на задачите, способност за изпипване на детайлите, способност за общуване с хора от различни ейрархични нива, с различни характери и разбирания; способност за повдигане на духа на колегите; и т.н.

как искате да работите – сами, с малка група хора или в голям колектив;

какво предпочитате да правите – да вземате самостоятелни решения, да проявявате инициатива и иновативност, или по-скоро да бъдете изпълнител, човек, който довежда до успешно и качествено изпълнение решенията на други хора и заповедите на началството;

с какво искате да е свързана работата ви – с правене на нещо за хората или с хора, или да е свързана с боравене с неодушевени предмети (документи, компютър, стоки), без да ви се налага много много да комуникирате с хора;

в каква сфера най-общо ви се иска да бъде тази работа: търговия, образование, грижи за хората, грижи за природата, пътувания, културна дейност, развлекателна дейност и т.н.

с какви хора искате да сте заобиколени предимно – възрастни или деца.

Виждате колко много аспекти може да обхваща идеята ви за идеалната работа. Ако се сетите и за други, можете да добавите и тях. На колкото повече такива аспекти обърнете внимание и си изясните какви чувствате, че искате да бъдат, толкова по-голяма яснота ще можете да постигнете относно това, което ви се прави.

Възможно е след като си изясните предпочитанията си относно всички тези (и други) аспекти, все така да не можете да определите каква точно професия или занимание биха могли да отговарят на тях. Но свършвайки тази работа, вие ще сте дали съвсем подробна и ясна заявка на вселената (Висшия си Аз), по която тя ще започне да работи. Вселената е всезнаеща и всеможеща – тя знае коя работа би могла да обедини всички тези ваши предпочитания (че и повече) и може да ви я намери.

За целта не е нужно вие самите предварително да знаете коя е тази работа или как и къде можете да я намерите.

От вас се иска просто да направите подробна и ясна заявка към вселената – това първо.

На второ място от вас се иска да се уверите и да сте сигурни, че всяко едно от тези ваши предпочитания е нещо наистина желано от вас. Тази проверка се осъществява просто: просто вижте с какво чувство ви изпълва мисълта, че новата ви работа ще отговаря на това и това условие. Ако чувството, което ви изпълва, когато си представите, че работата ви отговаря на това и това условие, е чиста радост, тогава това ваше предпочитание е правилно и добро и готово за реализиране от страна на вселената. Ако някое ваше предпочитание ви изпълва с каквото и да било съмнение, несигурност или други негативни усещания, отбележете си, че трябва още да поумувате над даденото предпочитание, докато напълно го избистрите и уточните. Възможно е различаващото се от чистата радост усещане, което ви изпълва във връзка с това предпочитание, да ви показва, че всъщност искате нещата да са малко по-различни или че всъщност не искате наистина това нещо, а само си мислите, че го искате – поради някакви страхове, или поради внушени ви чужди потребности, или поради други неоснователни причини. Дайте си време, за да си изясните предпочитанието си и отново го нанесете в списъка си – вече леко или пък напълно коригирано.

На трето място, трябва да допуснете осъществяването на желанието си да имате такава работа. Допускането е едно специално действие. То е свързано с това да позволите на далеч по-знаещата и по-можещата вселена да се погрижи да ви изпълни желанието по най-добрия за вас начин и в най-удачния за вас срок. То е свързано с това да позволите на вселената да се погрижи за подробностите къде, как и по-какъв начин да се сбъдне желанието ви. То също така означава да освободите вселената от спирачките, които сами й слагате със своите съмнения, опасения, страхове, неверие – и в себе си, и в реализирането на мечтата ви.

Когато започнете да правите упражнението „мечтаната работа”, може просто да доразвиете (разгърнете в подробностинякаква своя мечта да се занимавате с някакво определено занимание или професия, за които сте си мечтали отдавна (смътно и в най-общи линии), но така и не сте реализирали. Възможно е и да нямате никаква предварителна представа с какво искате да се занимавате в бъдеще. И в двата случая, осъществяването на упражнението ще ви помогне да постигнете по-голяма яснота относно това какво наистина желаете. В допълнение към това, с всички тези упражнения вие ще поставите началото на един много мощен процес на задвижване на своята мечта. Когато вселената вече знае какво искате, тя започва да го реализира. Това може да отнеме повече или по-малко време. Може да стане директно или първо ще трябва да направите някои отбивки тук-там, за да усвоите някои неща, които ще са ви необходими за реализирането на мечтата ви. Понякога може да ви се стори, че се отклонявате от мечтата си, но всъщност това ще са именно тези необходими отбивки, без които няма да можете да придобиете онези човешки или професионални качества, които мечтата ви изисква. Така че трябва просто да се доверите напълно на процеса и да знаете и вярвате, че накъдето и да ви поведе вселената, това ще е правилната посока, дори на вас на моменти да не ви изглежда така. Важното е просто никога да не се съмнявате, че ще стигнете там, където искате да стигнете.

В този смисъл, възможно е, след като изпълните цялата тази подготовка, вселената веднага да ви намери работа, която отговаря точно на вашите предпочитания. Но е възможно и да ви постави на място, което няма да ви изглежда като изпълнение на мечтата ви. Дори и в този втори случай, обаче, трябва да знаете и да вярвате, че именно това е мястото, на което трябва да бъдете в момента, ако наистина искате някога да се осъществи мечтата ви. Това място ще е точно онова, което в този момент ще ви е нужно, за да усвоите определени неща, необходими за реализирането на желанието ви да работите мечтаната си работа. Тези неща може да са определени начини на мислене, определени трудови или организационни умения, определени умения за комуникация, определена информация, определени навици и т.н. За някои от тях ще ви бъде ясно, че са неща, които ще ви трябват в бъдеще за мечтаната ви работа, а за други  няма и да подозирате, че са нещо, което в бъдеще ще ви влезе в работа и ще ви бъде много полезно за мечтаната ви работа. Но дали осъзнавате или не какво точно учите на това място, няма значение. Важното е да се възползвате максимално от него и да научите всичко, което можете да научите от него. Когато направите това и го направите без роптаене, недоволство или други чувства, произтичащи от мисли като „Заслужавам нещо повече и по-добро”, „Това изобщо не е моята мечта” или „Не ми е писано да работя нещо хубаво”, ситуацията ще се изчерпи и ще ви „изхвърли”, при което пред вас ще се отвори следващата врата. И така – до достигане на мечтаната работа. :)

Желая ви успех в намирането на онова ново, което ще ви донесе повече удовлетворение от преди и което ще бъде по-близко до истинската ви природа и предназначение!

 

Мария КазаковаАко материалът ви харесва и го намирате за полезен, помогнете му да достигне до повече хора чрез бутончетата по-долу. Благодаря ви!
Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg