Истинското здраве означава физическо, емоционално, умствено, духовно и социално благополучие
Виртуална обител за лечение и трансформация
Сподели

Позволявам ти да бъдеш

Позволявам ти да бъдеш
Това е едно от най-прекрасните умения, които човек може да има – да оставя другите да бъдат себе си. Учили са ни, че за да постигаме целите си (особено целта в живота ни да има ред и хармония), трябва по един или друг начин – къде по-явно, къде по-прикрито – да манипулираме хората. Учили са ни, че с хората нещо не е наред, когато не отговарят на нашите собствени критерии за правилно и добро.

А какво ако всичко това, на което са ни учили, е погрешно? Ако всеки си е добре точно такъв, какъвто си е? Ако различността и неподвластността на другите спрямо нашите критерии и изисквания е нещо напълно в реда на нещата и дори полезно?

Време е да разчупим патологичните стереотипи. Замислете се само: каква огромна свобода е това да нямаш желание да контролираш, променяш и съдиш другите; какво огромно облекчение е това да не носиш на плещите си тежестта на непосилното задължение да трябва да поправяш и поучаваш другите; какво блаженство е да знаеш, че никое чуждо различие, несъгласие или странност не може по никакъв начин да повлияе на живота ти, на самооценката ти, на щастието ти, защото всичко в твоя свят е подвластно единствено на теб.

Трудно е да се повярва, но е точно така. Не желая да ви убеждавам чрез никакви теории. Просто опитайте! Дори само за един ден оставете всички да бъдат това, което са; да постъпват така, както са решили. Те имат право на това. Не са длъжни да отговарят на ничии критерии, освен на собствените си. Не са длъжни да оправдават ничии очаквания. Не са длъжни да обясняват никой свой избор или действие. Няма никакъв външен арбитър, с когото някой да трябва да се съобразява.

Същите права имате и вие! Но никога не бихте могли да разберете това и да вкусите от тази свобода и лекота, докато не признаете на другите право на същото. В това е голямата тайна. :) Само ако се страхувате или срамувате да бъдете себе си и да действате според собствените си истински предпочитания, изпитвате нужда да съдите и контролирате останалите. Ако се чувствате вътрешно свободни да бъдете себе си, сте способни да давате такава свобода и на другите.

Това е всъщност едно от най-великите лечителски изкуства, които познавам. При това – не изисква специално място, специално време или специални хора – можете да го практикувате винаги, навсякъде и с всички, включително със самите себе си. Чрез него се лекува липсата на любов към себе си, липсата на вяра в себе си, липсата на ценене на самия себе си. Може да е малко страшно в началото – все пак цял живот са ни внушавали, че ако бъдем себе си и оставяме другите да бъдат себе си, ще се разпадне целият ни сигурен, подреден и постоянно контролиран (от нас самите) свят. Но е достатъчно да опитате дори само един единствен ден да си позволите да бъдете и да позволите на другите да бъдат себе си, за да се пристрастите към това завинаги. :) Защото всъщност няма друг начин човек да бъде... Всичко останало е тъжен маскарад на безсилието.

Животът изисква да проявяваме автентичността и спонтанността на самите си дълбини. Само така можем наистина да бъдем полезни – на себе си и на другите, да внесем нещо ценно и неповторимо в този свят и да се чувстваме истински живи и изпълнени със сила. Позволете си да бъдете! Позволете на всички да бъдат! Ще видите, че всичко ще бъде наред. И ако нещо се промени – то ще е само за добро. :)


Мария Казакова
Сподели
hit counter
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.