Истинското здраве означава физическо, емоционално, умствено, духовно и социално благополучие
Виртуална обител за лечение и трансформация
Сподели

Вярванията ви относно храната и лекарствата имат значение

Вярванията ви относно храната и лекарствата имат значение

A. МЕДИЦИНСКАТА ПРОФЕСИЯ

1. Сегашната медицинска професия бива злощастно възпрепятствана от собствените си вярвания. Често тя функционира като мисловна рамка, в която лошото здраве и болестта не само се приемат за нормални, но и се подсилват концепциите, които лежат в основата им. (5:90)

2. Наименуването и етикирането на "болестите" е вредна практика, която до голяма степен отрича вътрешната подвижност и вечно променливото качество на психиката при проявяването й в плътта... Пациентът... често пъти се чувства сравнително безсилен пред и на произвола на всеки случаен вирус, който може да се появи наоколо. Истината е, че вие избирате дори вида болест, която имате, в зависимост от природата на своите вярвания. Вие сте имунизирани срещу лошото здраве дотогава, докато вярвате, че това е така. (5:91)

Б. ЗАПАДНАТА МЕДИЦИНА

1. Един западен лекар може да бие витаминозни инжекции или да дава витамини под формата на хапчета на деца-туземци от друга култура. Децата няма нужда да знаят какви точно витамини им се дават, или пък какво точно е заболяването им, но ако те вярват в лекаря и в Западната медицина, състоянието им действително ще се подобри, като от време на време те ще имат нужда от тези витамини. Същото би било и с всички останали деца. (16:333)

2. Същото важи и за съобщенията на "социалните служби", отнасящи се както до тютюна, така и до лекарствата. Внушението, че пушенето ще ви причини рак, е много по-опасно от физическите ефекти от пушенето, и може да причини рак на хора, които иначе не биха се разболели. (16:334)

3. Вие вкарвате своите болни в болници... Онова, което правите..., е да изолирате група от хора, които са изпълнени с негативни вярвания относно болестите. Заразата на тези вярвания се разпространява... Жените, които раждат, се поставят в същата среда... От практически съображения, болните се поставят в затвор. Те са заставени да се концентрират върху своето състояние. И всичко това важи съвсем отделно от всички останали дехуманизиращи ефекти, като претъпкаността на болниците, лишаването от човешко уединение, и често пъти – незачитането на човешкото достойнство. Човек бива каран да се чувства безпомощен, оставен на милостта на лекари и сестри, които нямат време или енергия да се отнесат с внимание към него, или да обяснят състоянието му на език, който той може да разбере. Пациентът бива заставен, следователно, да прехвърли усещането си за сила върху други, с което злощастието му още повече се задълбочава. (17:345-346)

В. ЛЕКАРСТВАТА

1. Тялото знае как да се справя с "естествените" лекарства, идващи директно от земята... Голямото разнообразие от "произведени" лекарства предлага нещо непознато на вътрешната телесна структура, което може да доведе до активирането на силни защитни механизми. (7:126)

2. При терапия, при която се използват големи дози ЛСД, може да настъпи състояние на химически предизвикана лудост. Под лудост имам напредвид ситуация, при която съзнателният ум насила бива приведен в състояние на безсилие. (10:176)

3. Тялото е пригодено да се справя със съставки, които идват от земята. Големите дози от... изкуствени лекарства не могат лесно да се асимилират и водят до биологични смущения. В рамките на своята местна култура, някои американски индианци използват пейот по своеобразен начин – но не като чревоугодници, зашеметяващи и унищожаващи системата на своето тяло... Те не използват това растение в опит да се самоунищожат физически... С негова помощ те се превръщат в част от Всичко Което Е – както е редно – без да умират физически. (10:179)

4. Ако вие, обаче, вярвате, че химическите вещества в някои храни ще ви нанесат драстична вреда и ще доведат до катастрофални последици за вас, тогава дори и малки дози от тях могат да ви навредят. (10:186)

ХИМИЧЕСКИТЕ ВЕЩЕСТВА РАЗСТРОЙВАТ ВАШАТА СИСТЕМА

5. Всяко химическо разстройство в тялото ще се коригира, след като се справите със съответните си вътрешни проблеми... Новият баланс сигнализира на организма, че някакъв вътрешен проблем е бил разрешен. (202)

Г. МЕДИЦИНСКИТЕ ОСИГУРОВКИ И ПЕНСИОННИТЕ ПРОГРАМИ

1. Вие не само че функционирате в рамките на собствените си вярвания, разбира се, но и в рамките на една масова система от вярвания, в която в една или друга степен участвате. В рамките на тази организация, медицинската застраховка се превръща в необходимост за повечето от вас, така че аз не ви внушавам да се откажете от нея. Така или иначе..., вие плащате предварително за болест, за която сте сигурни, че ще ви сполети. Вие осъществявате всяка необходима подготовка в настоящето за едно бъдеще, белязано от наличието на болест. Вие залагате на болестта, а не на здравето. Това е най-лошият тип естествена хипноза, и въпреки това, в рамките на вашата система, застраховката всъщност се явява една необходимост, тъй като вярата в болестта до такава степен насища вашата умствена атмосфера. Мнозина се разболяват, едва след като се сдобият с подобна "застраховка"... А още по-злополучни са специалните полици за възрастните, които предварително детайлизират всички най-стереотипни и изопачени концепции относно здравето и възрастта. Налице е голяма взаимовръзка между типа полици, които хората си изваждат, и заболяванията, на които след това те стават жертви. (16:331)

2. [Обърнете внимание] на литературата, разпространявана от движението за борба с рака, и на телевизионните анонси на "социалните служби", в които се посочват седемте сигнала за опасност от рак... В рамките на вашите вярвания, това се превръща почти в необходимост за мнозина – особено за онези, които поради предишни преживявания..., свързани с тази болест, изпитват почти ирационален страх от нея. (16:332)

3. Идеите за пенсиониране спадат най-общо към същия модел, тъй като в тях се крие вярването, че по едно или друго време, на определена възраст, силите ви ще започнат да отслабват. Тези идеи обикновено се приемат както от младите, така и от възрастните. Вярвайки в тях, младите автоматично подемат постепенното кондициониране на своите тела и умове. Няма начин да не пожънат резултатите от това. (16:332)

Д. ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ХРАНИ

1. Най-общо казано, онези, които пропагандират здравословните храни, или естествените храни, подкрепят някои от същите общи вярвания, поддържани от вашите лекари... Някои... подкрепят философски идеи, които смекчават тези концепции, признавайки важността на ума. Често, обаче, се правят някои силни изказвания с много негативен характер, така че всички храни с изключение на някои, които са приети, се разглеждат като лоши за тялото и като причината за болестите. Хората започват да се страхуват от храната, която ядат, и сферата на храненето се превръща в арена... При тази система поне тялото не бива атакувано с объркващ асортимент от лекарства за лечение. То може, обаче, да бъде жестоко лишавано от множество необходими хранителни продукти. Отвъд това, целият проблем за здравето и болестта започва да се прилага опростенчески, и започва едно подробно разглеждане на храните. Вие сте това, което мислите, а не това, което ядете – и до голяма степен онова, което мислите относно онова, което ядете, е далеч по-важно. Онова, което мислите относно своето тяло, здравето и болестта, ще определи как ще бъде използвана храната ви и как вашата химия ще се справя с мазнините, например, или с въглехидратите. Отношението, с което приготвяте храната си, е изключително важно. Физически е вярно – но отново най-общо казано – че вашето тяло се нуждае от определени хранителни продукти. Но в рамките на този модел е налице голяма свобода, и организмът притежава удивителна способност да употребява различни заместители. (16:332-333)

Е. ХРАНАТА И ВЯРВАНИЯТА

1. Ако определени храни са полезни, тогава други храни трябва да са вредни. Ако при даден човек се появяват симптоми, след като консумира определени продукти, той ще започне да отбягва тези храни. Преди, обаче, да е прочел някоя книга [относно здравословните храни], тази идея нямаше да му хрумне в този контекст. Отказът да се консумират определени храни, следователно, се превръща в символ на отбягването на определени вярвания, така че, докато не консумира тези храни, тези вярвания няма да бъдат преразгледани от дадения човек... В такъв случай, осъзнаването, че той може да консумира тези храни, ще означава, че той разбира, че той може да се изправи срещу тези вярвания в самия себе си... С всеки "триумф"..., той показва на себе си, че са важни вярванията, а не храната... Той може да е прочел книга, в която се дискутира масажирането на краката... Естествената грижа, която се отдава на тялото по време на подобна "терапия", е изключително ползотворна, тъй като тук се вземат напредвид правата на тялото, без да се правят преценки за правилно и неправилно, както е в случая със здравословните храни... Колкото по-малко замърсена е храната ви..., толкова по-добре ще е за вас, но не и ако вярвате, че тялото, в своята мъдрост, не може да се справи с обикновените храни, които ви се предоставят... [Естественият масаж] няма да разреши вътрешните ви проблеми..., но може моментално да спомогне за вашата релаксация. (12:240)

Ж. ДИЕТИТЕ

1. Диетите... [се] основават на идеята, че сте с наднормено тегло, тъй като ядете прекалено много. Истината е, че вие ядете прекалено много, тъй като вярвате, че сте с наднормено тегло. Физическата картина винаги съответства, тъй като вярването ви, че сте с наднормено тегло, кондиционира вашето тяло да се държи точно по този начин. По най-странен начин, следователно, вашите диети просто подсилват състоянието ви – тъй като вие правите диета, защото толкова дълбоко вярвате в своето състояние на наднормено тегло. (16:335)

2. Вие трябва съзнателно... да прекратите това вярване. Като използвате дадените упражнения..., вие трябва да направите съзнателно усилие да установите в ума си едно различно вярване, да използвате естествената хипноза по този нов начин. (16:335-336)


"Природата на личната реалност" от Джейн Робъртс и СЕТ

Превод: Мария Казакова

назад   напредАко материалът ви харесва и го намирате за полезен, помогнете му да достигне до повече хора чрез бутончетата по-долу. Благодаря ви!
Сподели
free hit counter
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg