Истинското здраве означава физическо, емоционално, умствено, духовно и социално благополучие
Виртуална обител за лечение и трансформация
Сподели

Започнете с правото си да БЪДЕТЕ

Започнете с правото си да БЪДЕТЕ

A. УТВЪРДЕТЕ СВОЕТО ПРАВО НА СЪЩЕСТВУВАНЕ

1. Утвърждаването означава да кажете "да" на самите себе си и на живота, който водите, и да приемете своето собствено уникално същество... Утвърждаването означава, че вие прегръщате живота, който е ваш и протича през вас. Вашето утвърждаване на вас самите е една от най-големите ви сили. Вие можете понякога съвсем в реда на нещата да отричате определени преживявания, докато същевременно продължавате да потвърждавате своята собствена виталност. Вие не сте длъжни да казвате "да" на хора, въпроси, или на събития, които дълбоко ви разстройват. Утвърждаването не означава сляпо, безволево приемане на всичко, което ви сполетява, независимо от това какви чувства то поражда у вас. В биологично отношение, утвърждаването означава здраве. Вие водите своя живот с разбирането, че вие самите формирате своите преживявания, и утвърждавайки своята способност да правите това. Утвърждаването не означава да скръстите ръце и да си кажете: "Аз не мога нищо да направя. Всичко е в ръцете на Съдбата, така че каквото ще се случи, ще се случи." ...[Утвърждението] е приемането на вашата индивидуалност в плът. По същността си това е една духовна, психична и биологическа потребност, и представлява оценяването от ваша страна на вашия сингуларен интегритет. (21:415-416)

2. Утвърждаването означава да приемете своята душа така, както тя се проявява посредством вашето физическо същество... Вие не можете да отречете своето физическо същество без да отречете и своята душа, и вие не можете да отречете своята душа без да отречете и своето физическо същество. (21:417)

3. [Утвърждаването] означава да кажете "да" на вашето собствено същество. То означава да приемете своята реалност като дух в плът. В рамките на своята сложност и комплексност, вие имате правото да кажете "не" на определени ситуации, да изразявате своите желания, да споделяте чувствата си. Ако правите това, тогава в големия поток на вашата вечна реалност ще е налице един всеобхватен поток от любов и креативност, който ще ви носи. Утвърждаването е приемането на самите вас във вашето настояще като човека, който сте. В рамките на това приемане вие може и да откриете качества, които ви се иска да нямате или които ви дразнят. Не бива да очаквате да сте "съвършени"... Вашите идеи за съвършенство визират едно състояние на осъщественост, отвъд което няма повече растеж, а такова състояние не съществува. (21:425-426)

4. Утвърждаването винаги включва признаването на вашата сила в настоящето... Отричането е абдикирането от тази сила. Утвърждаването, следователно, е приемането на вашата способност, като дух в плът, да формирате физическата реалност на своето същество. (21:440-441)

5. ВИЕ СТЕ НАДАРЕНИ С ДАРА НА БОГОВЕТЕ; ВИЕ ТВОРИТЕ СОБСТВЕНАТА СИ РЕАЛНОСТ В СЪОТВЕТСТВИЕ С ВАШИТЕ ВЯРВАНИЯ; ВИЕ ПРИТЕЖАВАТЕ ОНАЗИ ТВОРЧЕСКА ЕНЕРГИЯ, КОЯТО СЪЗДАВА ВАШИЯ СВЯТ; НЕ СЪЩЕСТВУВАТ ДРУГИ ОГРАНИЧЕНИЯ ПРЕД АЗ-А, ОСВЕН ОНЕЗИ, В КОИТО ВИЕ САМИТЕ ВЯРВАТЕ. АЗ СЪМ СЕТ. АЗ ПРОИЗНАСЯМ МОЕТО ИМЕ С РАДОСТ, МАКАР ЧЕ ИМЕНАТА НЕ СА ВАЖНИ. ТОГАВА НЕКА ВСЕКИ ОТ ВАС ПРОИЗНАСЯ СВОЕТО ИМЕ С УТВЪРЖДЕНИЕ ВСЯКА СУТРИН. (22:452)

Б. ПРИЕМЕТЕ НАСТОЯЩОТО СИ ПОЛОЖЕНИЕ

1. Ако се отнасяте към себе си с любов, тогава вие ще имате доверие в собствената си насока. Вие ще приемете настоящото си положение, независимо какво е то, като представляващо част от тази насока, и ще осъзнаете, че от него могат да произтекат всички креативни елементи, от които се нуждаете. (22:442-443)

В. НЕ СЕ ЖЕРТВАЙТЕ

1. Независимо от това, което са ви казвали, няма нищо достойно в саможертвата... Син или дъщеря, които твърдят: "Аз пожертвах живота си заради родителите си и се посветих на грижи за тях", всъщност казват: "Аз се страхувах да живея собствения си живот, както и да оставя родителите си да живеят своя.  И така, като се "отказах" от своя живот, аз спечелих живота, който исках." (21:426-427)

Г. ЗНАЙТЕ, ЧЕ СТЕ СВЯТИ

1. Усещането за святост е вашето емоционално разпознаване на необходимостта, целта и свободата, вътрешното оценяване, на вашата правота и на вашето място в съществуванието. (9:164)

2. Когато се чувствате напълно щастливи и удовлетворени в своя ежедневен живот, може да се каже, че се намирате в състояние на святост. В онези случаи, когато се чувствате едно с вселената, или имате изключително преживяване, в което сякаш се пренасяте отвъд самите себе си, може да се каже, че сте в състояние на просветление, което пък има много степени и нива. Вашето физическо здраве се облагодетелства винаги, когато сте в подобно състояние. (10:175-176)

3. Вие със сигурност имате поне толкова място във вселената, колкото една катеричка, или една мравка, или едно листо. Вие не се съмнявате в тяхното право на съществуване. А защо се съмнявате във вашето? (I 1:233)

4. Състоянието на святост е, на практика, причината за вашето усещане за благополучие и реализация. (12:238)

Д. КАЖЕТЕ НЕ, КОГАТО ЖЕЛАЕТЕ

1. Намръщването е естествен начин на комуникация, с който казвате... "Разстроен съм". Ако си заповядвате да се усмихвате, когато всъщност ви се иска да се намръщите, тогава вие възпрепятствате своето естествено проявление и отказвате на другия легитимната комуникация, която разкрива как в действителност се чувствате. (11:212)

2. Мнозина, които казват, че вярват в силата на мисълта, толкова се страхуват от нея, че я подтискат в себе си, избягвайки всичко, което изглежда негативно или вредно. (11:212)

3. Индивидуалността ви дава правото да вземате решения дали да кажете "да" или "не". Подразбира се, че ако винаги се примирявате и приемате, това най-вероятно означава, че отричате своето същество. Човек, който казва: "Мразя", поне твърди, че има някакъв "аз", който е способен да мрази. Онзи, който казва: "Нямам право да мразя", не признава собствената си индивидуалност. Мнозина се отказват от преживяването на чувства, които те считат за негативни. Те се опитват да "утвърждават" онова, което считат за положителни емоции. Те отричат някои измерения на своето същество, и като се преструват, че не чувстват онова, което всъщност чувстват, те отричат интегритета на своя собствен опит. (21:416)

4. Мнозина, които неочаквано извършват големи престъпления, се затрудняват да изразят най-обикновен отказ, или да се противопоставят на установените правила за конвенционално поведение и респект. (21:418)

Е. НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ ОТРИЧАНЕТО

1. Всеки от вас трябва да работи от точката на своята собствена реалност... Ако се чувствате изпълнени с гняв, тогава недейте да казвате: "Аз съм изпълнен с покой", и да очаквате резултати. Така само потулвате своите чувства и подтискате своята енергия и сила... Ако сте гневни, тогава удряйте по някоя възглавница и преживейте гнева си, но без да проявявате насилие над другиго. Правете това, докато се почувствате физически изтощени. Ако правите това откровено, причините за гнева ще ви се разкрият, като често пъти те ще се окажат съвсем очевидни. Вие просто не сте искали да ги видите... Знанието за вашата собствена сила ви освобождава от всякакъв страх, а оттук – и от всякакъв гняв. (17:357)


"Природата на личната реалност" от Джейн Робъртс и СЕТ

Превод: Мария Казакова

назад   напредАко материалът ви харесва и го намирате за полезен, помогнете му да достигне до повече хора чрез бутончетата по-долу. Благодаря ви!
Сподели
site stats
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg