Истинското здраве означава физическо, емоционално, умствено, духовно и социално благополучие
Виртуална обител за лечение и трансформация
Сподели

Не оставайте болни, или самотни, или тъжни

Не оставайте болни, или самотни, или тъжни

A. БОЛЕСТТА

1. Ако сте болни,... за това си има причина. За да се възстановите напълно, без да ви се появят нови симптоми, вие трябва да откриете причината. Може и да не харесвате болестта си, но тя е курс, който вие сте решили да поемете. Докато сте убедени, че този курс е необходим, вие ще поддържате симптомите. (2:34)

2. Болестта може да бъде използвана като метод за постигането на друга конструктивна цел. Такъв човек трябва да вярва, че болестното състояние е било най-добрият начин да се постигне някаква друга цел... Самата вяра в болестта, се основава на вяра в човешката недостойност, вина и несъвършенство. (5:68)

3. Когато вярвате, че само очилата могат да коригират лошото зрение, тогава само очилата ще могат да направят това. Вместо това, вие трябва да откриете причината за вярването, което е в основата на... нефункционирането, и ако това бъде направено, състоянието ви автоматично ще се оправи. Вярно е, че на повечето хора им е по-лесно да си вземат очила. (5:89)

Б. САМОТНИ

1. Кои вие? Кой свят? Ако сте самотни, то е защото вярвате в своята самотност в тази настояща точка, която вие приемате за време. Вие също така отхвърляте своята собствена точка на действие в рамките на настоящето. (15:305)

2. Ако сте необичани, [вие казвате] "Не исках да съм самотен". И въпреки това, по свои собствени причини, вие сте започнали да вярвате в самотата вместо в обичта и привързаността. Но [това вярване] може да бъде променено, ако използвате силата на действието в настоящето... Внушенията, които сами си правите, постоянно действат като вярвания, които се отразяват във вашите преживявания. Някои от вас са просто умствено мързеливи. Вие не проверявате постоянно информацията, която приемате. (16:320)

3. Ако сте самотни, повярвайте, че вместо това сте изпълнени с чувство на другарство и взаимност. Осъзнайте, че вие упражнявате своята инициатива, за да си представите такива ситуации... Ако практикувате това с отдаденост, в рамките на месец ще откриете, че новите условия са започнали да се материализират във вашия опит. Вашата неврологична структура ще откликне автоматично. Подсъзнанието ще бъде разбудено, вливайки своите огромни сили... Но не се престаравайте с това, като прекарвате целия си ден в притеснения относно вярванията си, например. (16:328)

4. Човек, който се е самохипнотизирал към състояние на самотност, ще се чувства изоставен, дори ако е заобграден от стотици приятели или почитатели. (16:327)

В. НЕ ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ТЪЖИТЕ

1. Ако упорито следвате тъжни мисли, вие реактивирате това телесно състояние. Замислете се за някое от по-приятните събития, които са ви се случвали, и обратното ще стане истина – процесът е същият. Тези умствени асоциации са живи неща. Те са формации от енергия, организирани в невидими структури. Мислите виреят на асоциации. Те магнетично привличат други подобни мисли. (8:137)

Г. ЛЕКУВАНЕ

1. Вашите съзнателни мисли регулират здравето ви. Постоянното мислене за някоя болест ще ви докара тази болест. Докато вярвате, че се разболявате поради вируси, инфекции или нещастни случаи, то вие трябва да се обръщате към лекарите, които действат в рамките на тази система от вярвания. И тъй като вярвате в техните лекове, да се надяваме, че трудностите ви ще бъдат облекчени. Тъй като не осъзнавате, че вашите мисли създават болестта, вие ще продължавате да страдате от нея... и ще се появят нови симптоми... Когато сте в процеса на промяна на вярванията – когато започвате да осъзнавате, че вашите мисли и вярвания причиняват болестта – тогава за известно време е възможно да не знаете какво да направите... Може да осъзнавате, че лекарите могат в най-добрия случай да ви предложат само временно облекчение, и все пак може да не сте напълно убедени в собствената си способност да променяте своите мисли; или пък може толкова да се свивате пред тяхната ефективност, че чак да ви е страх. (3:49)

2. Когато се чувствате радостни, тялото ви се облагодетелства от това и става по-силно. (8:140)

3. Докато вярвате, че само лекарите могат да ви излекуват, най-добре е да се обръщате към тях за помощ... Но макар и да е възможно да бъдете излекувани от един проблем, вие само ще го замените с друг, докато вашите вярвания продължават да предизвикват у вас физически проблеми... Лечебната енергия винаги [е] в самите вас. (5:92)

4. Ако познавате съдържанието на своя съзнателен ум, вие със сигурност можете да излекувате повечето от заболяванията на своето тяло, в рамките на определени условия, които ще посочим по-нататък. (10:181)

ЗДРАВЕТО

5. Вашето здраве е продължение на вашата креативност. Такива са и взаимоотношенията ви с вашия партньор, с вашия началник и т.н. (9:168)

ЗАГУБАТА НА СИЛА

6. Колкото по-безсилни се чувствате, толкова по-малко способни сте да оползотворите своите лечебни способности. При това положение вие сте принудени да ги проектирате навън върху някой лекар, лечител или външно средство. Ако вашата вяра в лекаря "работи" и вие бъдете излекувани от симптомите, ... вашата вяра във вас самите може да бъде допълнително накърнена. Ако вие не полагате никакви ефективни усилия, за да се справите със своите проблеми, то симптомите просто ще се появят отново, но по нов начин. (17:354)

ХИПНОЗАТА

7. [Представете си] човек, който е болен от язва... Ако той не престане да вярва в лошото здраве, лекарството повече няма да служи като адекватна противомярка. Само ще му изглежда благоразумно да се въздържа от храните, които провокират заболяването му. И все пак, всеки път, когато прави това, индивидът се поддава все повече и повече на хипнотичното внушение. Той започва напълно да вярва, че ще се разболее, ако яде от забранените храни, така че това наистина му се случва. На него никога не му и хрумва да се освободи от своето вярване – да осъзнае, че то само по себе си задейства обуславящия процес чрез действието на самохипнозата. (16:334-335)

Д. ИЗПРАВЕТЕ СЕ ЛИЦЕ В ЛИЦЕ С ПРОБЛЕМА СИ

1. Ако човек се изправи лице в лице със страха си и осъзнае какви телесни усещания и какви мисли го съпътстват, това автоматично ще доведе до неговото... разсейване. (11:221)

2. Ако имате някакъв физически симптом, не бягайте от него. Почувствайте неговата реалност в своето тяло. Позволете на емоциите да се изливат свободно. Те ще ви отведат, ако им позволите това, до вярванията, които предизвикват вашия проблем. (11:224-225)

Е. ИЗЛЕКУВАЙТЕ ВЪТРЕШНИЯ ПРОБЛЕМ; ОСВОБОДЕТЕ СЕ ОТ ЧУВСТВОТО ЗА ВИНА

1. Вие не се нуждаете от лекарства, от хипноза, или дори от медитация. Вие само трябва да позволите и направлявате свободата на своя съзнателен ум. Оставен сам на себе си, той ще потече през мисли и образи, които осигуряват своята собствена терапия. Вие често отбягвате това естествено лечение, обаче, и бягате от плашещите ви съзнателни мисли, които биха могли, от своя страна, да ви отведат до източника на "негативните" вярвания, където можете да се изправите лице в лице с тях; вие можете да преминете чрез тях към чувства на радост и победа. Вместо това, много от вас [прибягват до] лекарства. (10:194-195)

2. Дори ако [лекарството] подобрява непосредствената ситуация, вътрешните проблеми все пак трябва да бъдат разрешени. Иначе едното заболяване ще бъде заменено от друго. За съжаление, колкото повече разчитате на външни методи, толкова повече започва да ви се струва, че трябва да разчитате на тях. Често ще ви се случи да станете "алергични" към някакво лекарство, просто защото тялото осъзнава, че ако това лекарство бъде прието, всеки източник за разрешаването на конкретния проблем би бил отрязан, или че друго, по-тежко заболяване би последвало от физическото замазване на дилемата. (10:203)

3. Един проблем, причинен от чувството за вина, и физически материализирал се като болест, има за цел да ви накара да забележите и преодолеете идеята за вина, вярата в нея, която поддържате в своя съзнателен ум. (10:204)

ИДЕНТИФИЦИРАЙТЕ ПРОБЛЕМА

4. Когато усетите, че у вас се надигат неприятни емоции, ...[опитайте се] да откриете кой е техният източник. Отговорите са много по-достъпни, отколкото преди сте вярвали. Приемете тези чувства като ваши собствени за момента. Не ги набутвайте в подсъзнанието, не ги игнорирайте и не се опитвайте да ги замените с мисли, които считате за добри. (10:207)

5. Свободният поток на вашите емоции винаги ще ви отведе обратно да вашите съзнателни вярвания, ако не възпрепятствате емоциите си. Вашите чувства винаги променят химическия баланс на вашето тяло и производството на хормони в него, но опасност настъпва само тогата, когато вие откажете да видите съдържанието на своя съзнателен ум. Дори самото намерение да опознаете себе си, да се изправите лице в лице с реалността на своите преживявания, може да бъде от огромна полза. (10:208)

6. "Негативните" субективни и обективни събития, с които се сблъсквате, имат за цел да ви накарат да изследвате съдържанието на своя съзнателен ум. (11:220)

7. Болестите обикновено представляват проблеми, които не сте искали да забележите,.... и тези дилеми въплъщават предизвикателства, които имат за цел да ви отведат до по-големи постижения и удовлетворение. (17:346)


"Природата на личната реалност" от Джейн Робъртс и СЕТ

Превод: Мария Казакова

назад   напредАко материалът ви харесва и го намирате за полезен, помогнете му да достигне до повече хора чрез бутончетата по-долу. Благодаря ви!
Сподели
web analytics
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg