Истинското здраве означава физическо, емоционално, умствено, духовно и социално благополучие
Виртуална обител за лечение и трансформация
Сподели

Пети урок

Пети урок

Животът като сън наяве

Сънищата

Много от вас сигурно са запознати с валидността на сънищата и с важността на съдържащата се в тях символика – било то от перспективата на психологията или на ню ейдж (движението "Нова епоха"). От гледна точка на съзнателното творене, сънищата представляват смяна на фокуса на съзнанието – фокусиране в нефизическите царства, обикновено. В сънищата често е по-лесно да манифестираме своите желания, тъй като ние временно преставаме да поддържаме набора от вярвания, които всеки един от нас използва в рамките на физическата реалност.  В сънищата – и особено в ярките сънища – виждаме, че, когато се фокусираме върху нещо, точно това и получаваме – незабавно!

Сънищата са също така метод, посредством който ние предаваме / осъзнаваме информация, която е приложима в живота ни в будно състояние. Посланията са най-често символични, а не буквални (макар че със сигурност има и буквални сънища), и изискват известно интерпретиране от страна на сънуващия. Често, когато успеете да схванете посланието на съня, настъпва нещо като проблясък, или един "аха!" момент, в който всичко някак си си идва на мястото. Като съзнателни творци, ние започваме все по-добре да осъзнаваме, че – тъй като физическият свят "около нас" е наше творение – същият тип символика съществува за нас в нашия живот в будно състояние, каквато съществува и в нашите сънища.

Живот в сън наяве

Сигурно си спомняте от предишния урок, че поради природата на вероятните реалности, нищо във физическата реалност в действителност не е толкова фиксирано или твърдо, както би могло да ни се струва, или както сме се кондиционирали да мислим, че то е. При все това, вие сигурно сте свикнали с този тип взаимодействие в състоянието на сън. Например, ако насън карате кола, внезапно може да се окаже, че карате колело, без при това да усетите някакъв преход при преминаването от едното към другото състояние. Повечето от нас не очакват сънищата ни да бъдат така линейни и така "логични", какъвто "изглежда", че е животът ни в будно състояние. Въпреки, обаче, илюзията за линейна последователност, която ни представя физическата реалност, осъзнаем ли, че реалността е наше творение, интерпретирането на стойността на символите около нас се превръща почти в игра, която има за цел да ни направи по-осъзнати, вместо просто да приемаме предметите, събитията и хората в по-голяма или в по-малка степен за дадени.

Какви са символите във вашия живот?  Какво означава домът за вас? Той би могъл да е къщата, в която живеете понастоящем, или онази, в която сте отраснали. Той би могъл да е прясно изпечени курабийки, поръсени с шоколадови пръчици, или цвърченето на птиците, прехвърчащи край верандата. Вашите символи са винаги уникално ваши и, ако откриете кои са те и какъв е ТЕХНИЯТ СМИСЪЛ, това ще хвърли много светлина върху вашия собствен процес на съзнателно творене.

Ето един пресен пример от моя собствен живот: Ние живеем в една провинциална област на Калифорния, в която има предимно скотовъдни ферми за отглеждане на едър рогат добитък. Тази година имаше много диви глигани. Всяка нощ те влизаха в двора ни и ровеха земята в търсене на корени и други вкусотии. Разглеждайки ги като символ в моя сън наяве, отначало бях озадачен, макар и да се сетих, че от много дълго време ми се беше искало да видя глиган – така че не бях толкова изненадан, че съм манифестирал това преживяване. Но, подобно на повтарящ се сън, те предано се завръщаха всеки ден и изравяха все по-големи площи от нашия двор и от полето около него.

Същевременно, напоследък аз преживявах много вътрешни промени. Бях в процес на изследване на самия себе си и на нещата, които винаги бях приемал за верни.  Внезапно аз осъзнах, че, вътрешно, аз по същия начин изкоренявах всичко, изравях предположенията и вярванията, които дълго време бях пренебрегвал. Глиганите бяха съвършено отражение на собственото ми самоизследване! Беше ни спохождало и усещането, че в близко бъдеще може да се преместим другаде, да се "изтръгнем" от това място, така да се каже – така че появата на глиганите имаше множество значения за нас.

Този тип символност важи както за хората във вашия живот, така и за предметите. Ако имате някой важен за вас човек или партньор, помислете над това какъв тип символ представлява той за вас. Този човек би могъл да е "партньор в престъпление", или фигурата на майката / бащата, или буен любовник, който проявява онази спонтанна страна, която вие самите се страхувате да проявите. Този човек, разбира се, би могъл да бъде всякаква комбинация от тези образи, че и повече.

Символи на екстернализираната сила

Кои са символите на силата във вашия живот? (Ако кажете "аз самият!"  и НАИСТИНА го мислите, тогава получавате червена точка!) Огледайте се за онези структури и институции, които асоциирате със силата или които считате за притежаващи сила. Това би могло да бъде правителството, полицията, някоя религия, международните конспирации, вашите родители, някой местен бабаит, вашият шеф, времето, или дори "вселената". Ако чувствате, че някои от тези неща (или други някои) са по-големи / по-велики / по-силни от ВАС, то това са вашите символи на силата.

Как се отнасяте към тези символи е наистина важно. Ако например вярвате в силата на религията (която и да е религия) и вярвате, че тя е положителна и благотворна сила във вашия живот, то това показва, че имате известно доверие във вашата собствена творческа същност. Ако, от друга страна, вярвате в силата на правителството, например, но според вашия опит то е корумпирано и извратено, то вие преживявате собствените си вярвания относно силата, но проектирани извън вас самите, за да можете да ги видите.  Това може да демонстрира липса на доверие във вашето собствено усещане за сила. Възможно е да вярвате, че "абсолютната власт развращава напълно", и вие манифестирате това свое вярване в своя опит в будно състояние. Не забравяйте, че, независимо колко "реални" могат да изглеждат тези неща, или до каква степен сте приели тези символи за част от това "как стоят нещата в действителност", те си остават отражения на вашите собствени най-дълбоки вярвания.

Една от целите на това да бъдете съзнателни творци, е да осъзнаете, че ВИЕ сте истинската сила – особено в онези области, по отношение на които сте вярвали, че нещо има власт над вас. Това не означава, че трябва да излезете и да започнете да се борите срещу тази сила и да се опитвате да я съборите. Това просто би означавало да реагирате във физическата реалност срещу първоначалното вярване, вместо да се освободите от него и да го промените в такова, което подкрепя способността ви да творите.

След като успеете да разпознаете собственото си усещане за сила в символите около вас, може би ще пожелаете да отделите няколко минути и наистина да размислите над собствената си визия за света. Как бихте ЖЕЛАЛИ да възприемате света? Каква роля бихте желали да играете в него? Имайте на предвид, че тези роли също имат символическа стойност, като някои от тях могат да хвърлят много светлина върху вашите вярвания относно притежаването на сила.

Ролите, които хората играят

Една от най-забележимите области, в които можете да наблюдавате живота като сън наяве, е да забележите типа роли, които хората играят във вашия живот. Например, може да е имало няколко различни души, които през годините да са играли ролята на ваш най-добър приятел / доверен човек, или един човек, който постоянно да е играл ролята на ваш наставник. Може също така да забележите какви роли играете вие за други хора. Може би вие играете ролята на лоялен син и сте подкрепяли майка си всеки път, когато са имали спор с баща ви. Отново и отново – подобно на повтарящи се сънища – ние играем тези разнообразни роли, докато не научим онова, което сме искали да научим от тях, а след това продължаваме нататък.  Считайте това за още един метод, който можем да използваме, за да се "събудим" в съня на физическата реалност.

Понякога може вече да сте се уморили от това да играете определена роля, но човекът, с когото сте взаимодействали до този момент, да не се е уморил от нея. Това може да доведе до неразбирателство или дори до раздяла. На другия може да му се наложи да търси нов човек, който да играе ролята, от която вие сте се отказали, освен ако и той не е готов да се откаже от условията на тези стари взаимоотношения.

Да осъзнаете кои са ролите, които сте играли, както и кои са ролите, които сте оставяли другите да играят, ще ви даде възможност да осъзнаете  в много по-голяма степен кои сте вие всъщност и какъв вид роли искате да играете. Изведнъж вие се оказвате не само актьор в пиесата, но и неин режисьор, който е свободен да пренапише сценария, както и да въведе или махне някои герои по свое желание. Възможно е, например, да сте отраснали при един много практичен баща – такъв, който ви е казвал, че винаги трябва да имате добра и сигурна работа и да не тичате след някакви глупави мечти. След като сте пораснали, може да сте си избрали приятел или колега, който е на същото мнение – всички те играят ролята на "гласа на разума" във вашия живот. Ако тази роля има "негативен" ефект върху вас, можете да погледнете на тези хора от символическа гледна точка и да си кажете: "О, те отразяват моето собствено съмнение, моята собствена липса на вяра в мен самия и в способността ми да изживея мечтите си." Осъзнавайки това, вие можете да преразгледате вярванията, които тези хора са отразявали, и да промените тези вярвания в нещо, което ви дава сила, вместо да ви подтиска.  След това наблюдавайте как символите, които преживявате във физическата реалност, започват да се променят, за да отразят собствените ви променящи се вярвания.

Задание за самостоятелна работа: Отделете няколко минути, през които си повтаряйте, че всичко около вас е сън. Внесете усещането за сън във фокуса на будното си състояние във физическата реалност – това ще внесе едно изцяло ново "чувство" в обичайната ви перспектива.  След това огледайте онова, което ви заобикаля, и се опитайте да разтълкувате значението на колкото е възможно повече символи.  Помнете, че никога няма само един верен отговор – онова, което дадено нещо означава за вас, Е верният отговор.

Край на пети урок


Кристен и Джон Фокс

Превод: Мария Казакованазад   напредАко материалът ви харесва и го намирате за полезен, помогнете му да достигне до повече хора чрез бутончетата по-долу. Благодаря ви!
Сподели
website statistics
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg