Истинското здраве означава физическо, емоционално, умствено, духовно и социално благополучие
Виртуална обител за лечение и трансформация
Сподели

Първи урок

Първи урок

Какво представлява съзнателното творене?

Съзнателното творене представлява извисяване на самосъзнанието до неговия най-голям потенциал. Това не е непременно някакъв духовен път, тъй като няма никакви ритуали или специфични правила, които трябва да се следват, за да се постигне просветление. Ние всички сме толкова просветлени и толкова духовни, колкото изобщо някога ще бъдем и колкото изобщо някога сме били – единствената разлика е, че понякога проектираме своята сила извън самите себе си, придавайки по този начин сила  на възприемаеми структури или системи, които не ни подкрепят в нашата радост. Причините, поради които правим това, са различни при различните индивиди. Отговорите, обаче, не са заровени в подсъзнанието, скрити в неразгадаеми текстове, или укривани в тайна от извънземни същества. Отговорите на всички въпроси, които можете да си представите, са в самите ВАС, макар че понякога може и да не ги съзнавате. Съзнателното творене представлява начин, посредством който можете да започнете да осъзнавате подобни отговори, като станете по-осъзнати за своите мисли и за живота, който творите около себе си във физическата реалност.

Съзнателното творене касае цялостното интегриране на "аз"-а. Това е начин, посредством който можете да постигнете яснота относно вашите собствени желания, да откриете истинския смисъл на вътрешната радост и хармония, и да се научите да изразявате тази радост във физическата реалност. То касае възвръщането на онези области на сила, които сме проектирали извън самите себе си, и тяхното реинтегриране обратно в нашия живот, независимо дали това касае любовта, взаимоотношенията, финансите или личностната изява.

Главното правило на съзнателното творене е: "Ти твориш своята собствена реалност." Това е единственото абсолютно правило, и то означава, че всичко, което сте преживели в живота си, е ваше собствено творение. То означава също така, че всичко, което желаете да сътворите в своя живот, никога не е по-далеч от върха на пръстите ви. Ключовете към сътворяването са: честност пред самия себе си, любов към самия себе си, доверие, приемане и осъзнатост. Много от упражненията за самостоятелна работа в този курс ще са фокусирани именно върху подсилването на тези качества във вашия живот. Упражненията трябва да ви бъдат забавни. Ако някое от тях не ви се струва забавно, не го правете. Чувствайте се свободни да създавате свои собствени задания, като помните, че единствените "изисквания" по отношения на тях са да бъдат забавни и интересни.

Начинът, по който всеки от нас твори своята собствена реалност, е чрез нашите вярвания, независимо дали това са несъзнателно възприети вярвания, с които сме израстнали, или съзнателно избрани от нас вярвания, които ни подкрепят в по-пълна степен в нашата радост. Вярванията, които поддържате относно самите себе си, хората, които обичате, света – всички те биват проектирани навън, за да оформят – в буквален смисъл – света, който възприемате около себе си. Всичко, което някога сте си пожелавали да преживеете в този живот, е възможно за вас. Как е възможно то? Ще посветим цял един урок на метафизическите аспекти, като свържем всички тези идеи една с друга с ярка червена лента. Засега ви молим единствено да си поиграете с тях, да ги разгледате и да държите ума си отворен за тях.

"Не съществуват разделения на "аз"-а." – Сет

Много същности и духовни традиции често използват термини като например "его", за да опишат по-ясно различни сегменти на психиката. Открихме, обаче, че хората се улавят за тези разделения и започват да вярват, че трябва да трансцендират егото си или да го променят по някакъв начин, за да постигнат живота, който желаят. Ето защо избрахме да работим от перспективата на единството, като изоставим всякакви неистинни разделения, така че да няма такава част от "аз"-а, която да бъде проектирана навън и върху която да се хвърля вина.

Една ключова концепции, която бихме желали всеки да разбере, е,  че всяко разделение е илюзия. Всеки от нас представлява искряща фокусна точка, със своя собствена "директна връзка" с източника, като независимо дали наричате този източник Бог, Богиня, АТИ или нещо друго, става въпрос за една и съща енергия.  Не съществуват йерархии от същества между вас и "върха" – вие сте също толкова богове, или ангели, колкото която и да е нефизическа същност, която може да сте срещнали. Нито пък има някаква "нирвана", в която ще се разтвори съзнанието ви след смъртта, за да не се появи никога повече. Съзнанието Е, и ВИЕ СТЕ – вие ще се променяте, като продължавате да растете, но дори както сега не сте същите, каквито сте били преди десет години, вие все пак запазвате чувство за идентичност, което сте "вие" по един уникален начин.

Думите "директна връзка" са важни тук, защото като съзнателни творци вие приемате, че вие сте съществото, което е творец на вашата реалност. Потупайте се одобрително по гърба и се поздравете за всичко, което харесвате в живота си, а за това, което не харесвате, дайте си малко прошка и се потупайте одобрително по гърба за това, че така или иначе сте такъв добър творец. Най-трудната част от съзнателното творене е, че не можете да си позволите лукса да обвинявате "другия" за проблемите си.

Ако се чувствате отдèлен, като че ли единственото "аз", което познавате, е физическият човек, когото преживявате точно сега в този живот, това е добре. Вие просто базирате своята идентичност на преживяванията, за които сте съзнателни в своя ежедневен живот. Засега просто се позабавлявайте с концепцията, че вие сте божественият творец на своя собствен живот, че вие сте едновременно и авторът, и главният герой на романа, който сте "вие". Всеки път, когато базирате някаква част от вашия живот единствено върху физическите си сетива, или върху предишен опит, вие по същество творите по презумпция – нещо, което повечето от нас правят, докато не намерят начин да станат съзнателни за това какво точно творят.

Творене по презумпция

Всеки от нас си е избрал общия модел, по който да протече живота му, още извън физическото време и пространство. Можете да мислите за това като за случило се "преди" раждането, като все пак помните, че това е неточно, тъй като извън физическата реалност няма никакво "преди". Комуникацията с нефизически ориентираните части от вашето същество е постоянна и – ако използваме примера с романа от предишния параграф – вие постоянно пренаписвате историята, докато продължавате нататък.

Този общ модел включва обстоятелствата около вашето раждане и ранното детство. Вие сте избрали своите родители, както и условията, в които сте живели и израстнали. Много от предизвикателствата, които сътворяваме за себе си, са вплетени именно в тези години и се проявяват чрез типа взаимоотношения, които сме имали с родителите си и/или с нашите братя и сестри, както и чрез типа взаимоотношения, които те са имали помежду си. За много хора, типът икономически обстоятелства също е важен. Много от нас са избрали да израснат с вярването, че има недостиг на пари в света и че трябва да правим нещо, което не ни доставя радост, за да си ги набавим.

Да вярваме в моделите, с които сме израстнали, или да приемаме вярванията, представяни от средствата за масова информация, означава да творим по презумпция.  В това няма нищо лошо; и все пак, ако има някакъв аспект от живота ви, който ви прави нещастни, изследването на тези установени по презумпция вярвания често пъти дава отговор на въпроса защо сте създали това преживяване. Колкото по-съзнателни ставате за самите себе си и за моделите, по които живеете, толкова по-често ще започнете да поставяте под въпрос този тип вярвания. Като се научите да изследвате световните събития от творчески базирана перспектива, същността на тези събития ще стане явна за вас и вие ще започнете да разбирате какво точно послание имат те за вас във вашия собствен живот.

Това ни довежда до вашето първо задание за самостоятелна работа.

Упражнение 1

Вземете химикал и лист хартия и запишете поне две неща, които знаете, че са верни за вас. След това, направете същото за някого, когото обичате, за света, за града или селото, в което живеете. А сега напишете думите "Аз вярвам" пред всяко едно от тези твърдения.  Поздравления – току що пресякохте прага, водещ към съзнателното творене!

Упражнение 2

Открийте нещо, за което мислите, че е красиво. Това може да е цвете, залезът – което и да е нещо, което изпълва сърцето ви  с радост, дори само като го погледнете или като сте в негово присъствие. А сега, докато го наблюдавате, кажете на себе си: "Аз сътворих това." И обърнете внимание на чувствата, които се надигат у вас, докато казвате това. Ако желаете, можете да си запишете и тях. (Това упражнение би могло да бъде великолепно средство за самоподсилване в моментите, когато се чувствате откъснати от собственото си креативно същество. Често пъти ние се осъждаме сурово за някое нежелателно творение, като същевременно пренебрегваме онези области от нашия живот, където творим гладко и безпроблемно.)

Край на първи урок


Кристен и Джон Фокс

Превод: Мария Казакова

напредАко материалът ви харесва и го намирате за полезен, помогнете му да достигне до повече хора чрез бутончетата по-долу. Благодаря ви!
Сподели
web analytics
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg