Истинското здраве означава физическо, емоционално, умствено, духовно и социално благополучие
Виртуална обител за лечение и трансформация
Сподели

Седми урок

Седми урок

Да ценим себе си. Вашата сила в НАСТОЯЩИЯ миг

В предишните няколко урока ние говорихме за съденето и самокритиката и за това как те ви възпрепятстват да манифестирате своите мечти.  Днес ще говорим за важността на това да обичаме и да ценим самите себе си и за това как възприемането на тези състояния на битие във вашия живот ускорява процеса на манифестиране.

Помислете замалко за някоя област от вашия живот, в която действително цените себе си. Позволете на усещанията за топлина и радост да се влеят във вас.  Докато се свързвате с този вибрационен фокус в тази една област от вашия живот, вероятно ще започнете да асоциирате и да се свързвате с подобни спомени от други области. Така вие се докоснахте до същността на любовта – най-мощната творческа сила във вселената.

Какво представлява любовта?

В най-фундаментален смисъл, самите ВИЕ сте любов.  Любовта е нещо повече от емоция – тя е състояние на битие, при което вие позволявате вливането на един по-мощен поток от творческа енергия във вашия живот. Преживяването на любовта би могло да се разглежда като подравняване на вашата енергия (фокус) във физическата реалност с вашия висш "Аз".  Обичта към самия себе си означава да приемете тази енергия в себе си, да я разпознаете като част от себе си и да осъзнаете, че в действителност вие никога не сте били разделени от нея. Когато – като съзнателни творци – вие встъпите в това състояние, буквално започва да се случва магия. Събитията и нещата, върху които сте се били фокусирали, могат внезапно да започнат да се проявяват без усилие, а старите проблеми могат да започнат да се изпаряват по същия начин. Като допускате любовта в себе си, за вас става по-лесно да се фокусирате върху своите желания. Колкото по-"будни" ставате, толкова по-жизнена перспектива придобиват мечтите ви, а съмненията и ограниченията, в които някога сте вярвали, започват да ви изглеждат почти глупави – като картонена клетка, която е успявала да удържи един съвсем истински "тигър".

Какво не е любовта

Технически погледнато, няма нищо, което "Любовта" да не е. Ние, обаче, говорим за ПРЕЖИВЯВАНЕТО на тази любов в нашия ежедневен живот.  Да се намирате в състоянието на любов в рамките на физическата реалност не означава да седите пасивно в отвлечено блажено състояние, докато светът продължава да си съществува около вас. Любовта означава енергия. Любовта е креативна. Любовта е агресивна. Да се фокусирате върху любовта не означава да жертвате собственото си щастие в името на другите, винаги да бъдете мили и внимателни, или да се опитвате да "донесете словото" до останалите, така че всички да опознаят това състояние. Да се пребивава в състояние на любов означава да знаете, че това да преследвате собствената си радост може да има единствено благотворен ефект върху останалите – защото състоянието, което преживявате, е онова, което вие излъчвате около себе си. Да се пребивава в състояние на любов означава просто да бъдете СЕБЕ СИ във всеки един момент – без да се съдите за това как се проявявате, просто вие самите да следвате САМИТЕ СЕБЕ СИ.

Да ценим себе си

Нека се върнем към упражнението от началото на урока. В колко от спомените, в които цените себе си, вашият фокус е повече върху това, че сте НАПРАВИЛИ или ДАЛИ нещо, отколкото че сте получили нещо? Няма нищо лошо в това да се дава, или човек да се чувства добре заради това, че е дал; понякога, обаче, ние мерим получаването със съвсем различен набор от стандарти. Можете ли да изпитате същото одобрение и приемане на самите себе си в онези случаи, когато сте получили подарък, или сте получили съобщение от някого, или просто сте се почерпили със сладолед, както когато вие самите сте направили това за някой приятел?  Без значение как дадено действие или събитие изглежда отвън, винаги е налице обмен на енергия, така че да си позволявате да се фокусирате или само върху даването, или само върху получаването, означава да виждате само част от картината.

Съденето и неодобрението

Помислете за онези моменти от вашия живот, в които изобщо не изпитвате любов и одобрение. За онези "лоши" и "мрачни" моменти, които вероятно искате никога повече да не се повторят и бихте предпочели по-скоро да забравите. Усещате ли как тежестта на тези спомени ви дърпа надолу? Въздействието на тези спомени може да бъде много драматично – особено когато те са в контраст с преживяването на любов към самия себе си.

Придържането към осъжданията и непрощаващата природа на тези спомени, буквално означава теглене на вашата енергия. Това са оковите, които Яков Марли мъкне със себе си в класическата творба на Чарлз Дикенс "Коледна песен". Да се научим да обичаме тези области от нашия живот е, разбира се, ключът към освобождаването ни от тях.

Без значение колко лоша може да е била дадена ситуация или споменът за нея – независимо дали виждате себе си като жертва или агресор в нея – ако продължавате да храните гняв, омраза, самоомраза, горчивина, самоосъждане, самоотричане, или каквото и да е подобно чувство, вие успявате единствено в това да наказвате себе си за нещо, което повече не съществува. Може би ще ви помогне да си напомните, че вие вече не сте същият човек, който сте били тогава (това е буквалната истина). Човекът, който сте станали, се е поучил – или вече е готов да се поучи – от уроците, които сте искали да възприемете чрез тези преживявания, и е готов да ги остави зад себе си. Можете да обичате себе си за това, че в тази ситуация сте направили най-доброто, което сте знаели как да направите. Може да сте се научили да се идентифицирате с човек, който се чувства по този начин, но бихте могли също така да се освободите от тази асоциация в полза на нещо по-радостно.  Опитайте се да погледнете на ситуацията от перспективата на любовта, като гледате на всички, замесени в нея, като на герои в пиеса. Представете си, че след това всички сте излезли някъде заедно, за да се почерпите като приятели (и вероятно точно това се е случило извън физическата реалност). Напомнете си, че вие не сте били само актьор в тази пиеса, но също така и режисьорът. Опитайте се да благодарите на всички, които са участвали, като си позволите да осъзнаете всички чувства, които се надигат у вас, докато правите това.

Прошката е онази повратна точка, в която вие преставате да считате нещо за отделно от себе си и избирате любовта.  Като избираме любовта, ние приемаме обратно в себе си онова, което сме проектирали извън себе си или сме отричали.  Това е едно от най-мощните действия, които ние – като човешки същества – можем да осъзнаем.

Силата на НАСТОЯЩИЯ миг

От метафизическа гледна точка, не съществува нито минало, нито бъдеще – те са само илюзии, създадени около настоящето.  Независимо кое "време" или коя "дата" е, винаги е СЕГА.  Тези илюзии могат да бъдат много убедителни, но онова, което е важно да запомните, е, че вие сте тук точно сега и творите своя живот, своето най-съкровено произведение на изкуството, точно сега.  Всичко, което откривате в настоящия момент, вие сте сътворили или посредством съзнателно намерение и избор, или като несъзнателно сте избрали същото нещо, което сте избрали в "предишния" момент СЕГА.

Освобождаване от бъдещето

Ние дискутирахме освобождаването от миналото и преодоляването на енергийните привързаности, формирани около него, но как стоят нещата с енергията, която проектираме в бъдещето? Когато "мислите" за бъдещето, вие по-вероятно сте някъде другаде, вместо да изживявате настоящето от своя център.  Когато се пренасяте в бъдещето, вие сте извън своя център на сила, поради което бъдещите дати и предсказания могат да всеят у вас объркване или дори паника.  Единственото време, през което трябва да "ПРАВИТЕ" нещо, е точно сега. А вие върху какво се фокусирате ТОЧНО СЕГА?

В много ню ейдж кръгове се говори за "промяната" като за събитие, което ще настъпи скоро. Някои предричат това да стане през 2005 г., други – през 2012 г., а трети – през 2075 г. От гледна точка на съзнателното творене, тези дати са по същество безсмислени – вие можете да живеете живота, който искате, точно СЕГА. Можете да започнете просто като си кажете: "Аз избирам да живея своя идеален живот", и го направите.

В своя личен живот ние също така често проектираме желаните събития навън в бъдещето. "Ще отслабна след празниците." "Ще се отърва от тази работа, веднъж само да събера достатъчно пари за пенсия."  Този тип твърдения правят радостта ви твърде условна. По същество те казват следното: "Аз трябва да страдам сега, за да се наслаждавам по-късно."  Или в случая с първото твърдение: "Аз ще се наслаждавам сега, но по-късно трябва да платя цената за това." Всеки път, когато се уловите, че проектирате подобна необходимост да страдате във връзка с нещо, на което се наслаждавате, налице е отлична възможност не само да се освободите от ограничаващите ви вярвания, но и да изследвате доколко цените и одобрявате самите себе си. Обичате ли себе си в такива моменти? Или се осъждате като виновни за това, че изпитвате радост, и следователно се нуждаете от някаква форма на наказание, за да възстановите равновесието си? Позволявате ли си да имате точно това, което искате, СЕГА или съобразявате онова, което искате, с преживените от вас ограничения в МИНАЛОТО?

Когато приемете, че вие наистина живеете  единствено в НАСТОЯЩИЯ момент, вие се научавате да се освобождавате от всякакви условности по отношение на своята радост. Като съзнателни творци, вие знаете, че да изядете парченце шоколад ще ви направи дебели, само ако вярвате в това. Ако се освободите от това вярване, вие ставате свободни да се наслаждавате на този шоколад и, ако сте центрирани в усещането си за радост, няма нужда да се осъждате като виновни за това, че сте направили нещо, което ви доставя удоволствие.

Както казахме по-рано, в действителност не съществуват минало и бъдеще – само СЕГА. Ако вярвате във вината и наказанието, то вие сътворявате обстоятелствата за това наказание в същия момент, в който извършвате виновното действие. Това наказание може и да не се манифестира незабавно, и може да се прояви под най-различни форми, но докато вярвате в дуалността, в причинно следствената обусловеност, вие ще го творите.

Когато започнете наистина да обичате себе си и да гледате на всичко през обектива на любовта, вие започвате да гледате от позицията на единството вместо на дуалността. Вие започвате да виждате връзката между привидно несвързани събития, а синхрониите просто стават новата норма за вас и придобиват смисъл за вас. Вие започвате да виждате, че дуалността е борба на противоположности, посредством която противоположните сили се уравновесяват една друга. Независимо дали ги наричате "добро и зло", или "его и вътрешна същност", или "ред и хаос", резултатът винаги е един и същ – вие фокусирате енергията си в опозиция на самите себе си, вместо по посока на удовлетворяване на вашите желания.  Ефектът е същият като да натискате едновременно газта и спирачките на автомобила си – много изразходени енергия и усилия, а малко или никакво движение или резултати.  Направете едно просто упражнение: натискайте дланите си една срещу друга колкото се може по силно в продължение на няколко секунди.  Усещате ли колко уморително е това? Когато вярвате в дуалността и предприемате действия от тази гледна точка, именно там хабите енергията си във всеки един момент.

Как да спрете да вярвате в дуалността? Като избирате и като обичате самите себе си. Зад всяка привидна дуалност е налице една обединяваща истина – отворете себе си, за да видите и разберете тази истина.  Приемете това, че всеки аспект от вашето същество заслужава обич, че вие сте едно чудесно, способно на обич същество, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КАКВО СИ "МИСЛИТЕ". Нека всяка вътрешна съпротива срещу тази мисъл излезе на повърхността, а след това внимателно я отстранете.  Нека любовта я обгърне и тече около нея, както реката тече край камъка, подкопавайки го бавно, докато накрая течението го отнесе.

Задание за самостоятелна работа: Напишете на един лист всичко, което цените и харесвате в себе си. Препрочетете написаното и позволете на чувството за любов и приемане наистина да се задържи у вас поне за няколко минути – посгрейте се на него. След това, обърнете внимание на всеки род съпротива, която може да се е надигнала у вас по време на упражнението. Може да забележите тази съпротива под формата на "негативна" емоция.  Запишете всичко, което сте почувствали, и се опитайте да го погледнете от перспективата на любовта.

Край на седми урок


Кристен и Джон Фокс

Превод: Мария КазакованазадАко материалът ви харесва и го намирате за полезен, помогнете му да достигне до повече хора чрез бутончетата по-долу. Благодаря ви!
Сподели
web statistics
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg