Истинското здраве означава физическо, емоционално, умствено, духовно и социално благополучие
Виртуална обител за лечение и трансформация
Сподели

Съзнателно хранене

Съзнателно хранене

Всеки човек, в една или друга степен, е наясно относно ползата от здравословното хранене. Това е начин на хранене, който осигурява на организма чиста и жива храна, която по балансиран начин да задоволи всичките му нужди от градивни вещества и да поддържа на високо ниво здравето и виталността му. Здравословната храна:

* поддържа тъканите и течностите на организма чисти, здрави и млади;

* способства за поддържането на добро психическо здраве, като подсилва чувството за оптимизъм, благоденствие и хармония;

* повишава нивото на вибрация на телесната материя, което спомага за по-лесното проявяване на висшите душевни енергии (като например енергиите на проникновението, мъдростта и любовта) чрез физическия човек.

Мнозина ще се учудят в такъв случай, че, вместо за здравословно хранене, тук говоря за съзнателно хранене. Истината е, че преминаването към здравословно хранене е невъзможно, преди храненето ни да е станало съзнателно.

За да се разбере защо това е така, е нужно да се знае, че снабдяването на тялото с необходимите му градивни вещества е само една от причините, поради които човек се храни. Друга, често срещана, но малко осъзнавана причина, поради която хората поемат храна, е за да компенсират някакви свои подтиснати, непроявени емоции, мисли и желания да опитат и преживеят нещо ново и различно.

Емоционално здравият човек има естествено влечение към жива, здравословна храна. Когато, обаче, емоционалният баланс на човека е нарушен поради подтискането на определени емоции, мисли и желания, човек се опитва да компенсира отсъствието на усещане за благополучие и вътрешна хармония чрез консумирането на допълнително количество "вкусна" храна. Тази храна, освен че е напълно излишна за тялото, често пъти няма никаква хранителна стойност или е откровено вредна за здравето – единствената полза от нея е, че осигурява временен психически комфорт.

За съжаление, тази мярка носи само временно облекчение и съвсем не премахва истинския проблем, който се състои в нежеланието на човек да види и приеме определени области от своя емоционален и умствен свят. Онова, което е необходимо да се направи, е човек да си позволи да осъзнае всичко, което подтиска в себе си, да го приеме, да го направи част от своето съзнателно светопреживяване, като така възстанови усещането си за благополучие и хармония, а с това – и естественото си влечение към здравословно хранене, което ще му помогне да възстанови и поддържа физическото си здраве.

Както в случая, когато тялото се нуждае от допълнителни хранителни вещества, за да поддържа своето функциониране, така и в случая, когато човек се опитва да компенсира някакви свои подтиснати емоции, мисли или желания, той усеща онова, което наричаме глад. Задачата ни се състои в това да различим на която точно от двете причини се дължи гладът, който изпитваме. Как да направим това?

Описание на техниката:

Усамотете се в някое тихо и спокойно място, отпуснете се напълно и си задайте въпроса: На какво се дължи това усещане за глад?

Отправете този въпрос повече към своите чувства, отколкото към своя интелект. Изчакайте отговорът да изплува сам. Интелектът ви трябва да остане пасивен – не да заспи, а просто да спре да разсъждава. В случая вие се опитвате да усетите проблема, а не да го разрешите по интелектуален път. Отговорът на въпроса ви ще дойде под формата на чувства, картини, спомени или идеи, които ще изплуват спонтанно в съзнанието ви.

Ако гладът ви се дължи на реална необходимост на тялото от допълнителни вещества, няма да се случи нищо особено – най-много да осъзнаете по-ясно какво точно ви се яде. Ако гладът ви не се дължи на такава необходимост, след задаването на горния въпрос и откриването на отговора му, усещането ви за глад може напълно да изчезне (за момента). В такъв случай се заемете с това да разберете и преживеете изплувалите на повърхността на съзнанието ви емоции, мисли, спомени, картини и идеи, както и да осъзнаете какво е онова, от което сте изпитвали дълбока потребност.

Чрез тази техника постепенно ще се освободите от зависимостта си от много храни, които не благоприятстват нито физическото, нито психическото ви здраве. Освен това, ще разширите сферата на своята осъзнатост и самопознание, което постепенно ще възвърне усещането ви за цялостност и ще ви помогне да преодолеете чувството си на страх от онова, което се крие във вас самите. – Всеки човек, който е чувствителен към мислите и емоциите на другите, ще ви каже, че нищо от вашия вътрешен свят не остава скрито. Най-доброто, обаче, което можем да направим за себе си, е да постигнем такова вътрешно състояние, при което и да можехме нещо да скрием, ние просто да нямаме нищо за криене...

Запомнете: покоят, блаженството и могъществото се коренят във вътрешната чистота.


Мария КазаковаАко материалът ви харесва и го намирате за полезен, помогнете му да достигне до повече хора чрез бутончетата по-долу. Благодаря ви!
Сподели
website statistics
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg